Alles over warmtepompen

Ontdek hieronder gedetailleerde informatie over verschillende soorten warmtepompen, van hybride systemen tot volledig elektrische modellen.

Hybride warmtepomp

Je huidige CV-ketel
Warmtepomp

Wat is een hybridewarmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een geavanceerd systeem dat bestaat uit zowel een energiezuinige warmtepomp als een traditionele cv-ketel. Deze slimme combinatie zorgt niet alleen voor de nodige warmwatervoorziening in je woning, maar schakelt ook doeltreffend over naar de cv-ketel bij extreem lage buitentemperaturen. Hierdoor wordt op een kostenefficiënte manier gebruikgemaakt van gasverwarming.

Met deze hybride oplossing kun je opmerkelijke gasbesparingen tot wel 81% realiseren, zonder dat je hoeft in te leveren op comfort. Ideaal voor diverse woningen, inclusief oudere huizen, biedt deze configuratie een betaalbare en toegankelijke manier om je energieverbruik te verminderen. Het behoud van een gasaansluiting blijft mogelijk, zij het met aanzienlijk verminderd gebruik. Ontdek de perfecte combinatie van duurzaamheid en gemak met een hybride warmtepomp.

Zo werkt een hybridewarmtepomp

In de lucht is er voortdurend warmte aanwezig. Een buitenunit onttrekt deze warmte aan de lucht, terwijl de binnenunit de warmte toevoegt aan het verwarmingssysteem.

Dit proces is vergelijkbaar met een omgekeerde koelkast, waarbij de ruimte niet wordt gekoeld, maar juist verwarmd. Wanneer de warmtepomp op zichzelf niet voldoende warmte kan genereren voor je woning, stuurt deze een signaal naar de cv-ketel om bij te springen. Zo wordt op intelligente wijze gezorgd voor een comfortabele en efficiënte verwarming.

Voor- en nadelen
Behoud van vertrouwd comfort
Relatief weinig investering
Neemt weinig ruimte in beslag
Nogsteeds deels afhankelijk van gas
Persoonlijk advies ontvangen?
Persoonlijk advies

All-electric ready warmtepomp

Je huidige CV-ketel
Boilervat (uiteindelijk)
Warmtepomp

Wat is een All-electric ready warmtepomp?

Een all-electric ready warmtepomp is de ideale start voor een hybride configuratie, waarbij al wordt vooruitgedacht naar een gasloze toekomst. In deze opstelling wordt een warmtepomp met een groter vermogen geïnstalleerd, waardoor je later moeiteloos kunt overschakelen naar volledig gasloze verwarming met dezelfde warmtepomp.

Je behoudt de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je volledig van gas wilt overstappen. Deze aanpak biedt de flexibiliteit om op een later moment te investeren in de verbetering van de isolatie en het verwarmingssysteem van je woning, waardoor je de omschakeling mogelijk maakt. Bij de definitieve overstap wordt een boilervat toegevoegd voor je warmwatervoorziening, inclusief douche en kraan.

Zo werkt het

In de beginfase fungeert een all-electric ready opstelling als een hybride systeem. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze via de binnenunit naar het verwarmingssysteem. De cv-ketel komt bij wanneer dat nodig is.

Zodra de woning gereed is om volledig gasvrij te gaan, wordt de cv-ketel losgekoppeld en neemt het elektrische element van de warmtepomp de controle over. Daarna wordt een boilervat geïntegreerd om warm kraan- en douchewater op te slaan en te verwarmen.

Voor- en nadelen All-electric ready
Onmiddellijk het benodigde vermogen voor een gasvrije overstap
Geleidelijke transitie naar volledig elektrisch
Compact ontwerp voor minimale ruimte-inname
Optimale gasbesparing voor verwarming
Aanzienlijk lagere initiële investering dan een volledig elektrisch systeem
Iets hogere investering vergelijking met een hybride warmtepomp
Persoonlijk advies ontvangen?
Persoonlijk advies

All-electric warmtepomp

Boilervat
Warmtepomp

Wat is een All-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp, zoals de naam al aangeeft, zorgt voor volledige elektrische verwarming zonder gas. Zowel je verwarming als je tapwater worden door de warmtepomp verwarmd, terwijl een boilervat in plaats van een cv-ketel voorziet in warm water.

Een goed geïsoleerd huis is essentieel voor efficiënte verwarming met een all-electric warmtepomp, samen met een lage temperatuur verwarmingssysteem. Hoewel de investering hoger is dan bij een hybride warmtepomp, ben je met een all-electric warmtepomp volledig voorbereid op de toekomst. In deze toekomst zal de rol van gas steeds kleiner worden.

Zo werkt het

Bij een all-electric warmtepompsysteem, net als bij een hybride of all-electric ready systeem, wordt warmte onttrokken aan de buitenlucht. Het verschil is dat bij een all-electric systeem geen cv-ketel meer aanwezig is; de warmtepomp doet al het werk.

Hierdoor is het vermogen van een all-electric warmtepomp vaak iets groter. Ook is de buitenunit vaak stiller, wat te zien is aan de grotere afmetingen ervan.Voor het verwarmen van kraan- en douchewater wordt gebruik gemaakt van een boilervat, waarin het water wordt opgeslagen.

Voor- en nadelen All-electric warmtepomp
Volledig onafhankelijk van gas
Optimale gasbesparing
Uiterst geluidsarm
Ruimtebesparend ontwerp
Geschikt enkel voor nieuwbouw of grondig geïsoleerde woningen
Persoonlijk advies ontvangen?
Persoonlijk advies
Bedankt voor je aanvraag! We nemen z.s.m contact met je op!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Nog vragen? Wij helpen je graag verder

Consument
Zakelijk

Advies aanvragen

Bedankt voor je aanvraag. We nemen z.s.m contact met je op!
Oops! Something went wrong while submitting the form.